Aan de slag met de opvolging van agressie-incidenten

Agressie in de (jeugd)zorg komt voor, maar hoort er niet bij. Veel organisaties werken succesvol aan het verminderen en voorkomen van incidenten. Toch is grensoverschrijdend gedrag van cliënten, patiënten of derden niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat iedereen binnen de organisatie weet hoe te handelen na agressie.

In het kader van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ (2012-2016) zijn 27 (jeugd)zorginstellingen begeleid bij de opvolging van incidenten. Veel organisaties bleken tegen dezelfde problemen aan te lopen. Die worden op deze website behandeld. Drie filmpjes leggen duidelijk uit hoe je aangifte kunt doen, waarom meldingen essentieel zijn voor een goed veiligheidsbeleid en wat het belang van één centraal aanspreekpunt is. Een aantal handige downloads helpen je direct op weg in de praktijk.

Aangifte, hoe doe je dat?
Na een incident moet je altijd handelen. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen tegen de veroorzaker. Eén van de mogelijkheden is het doen van aangifte. Wist je dat de politie een aangifte van agressie tegen (jeugd)zorgprofessionals nooit mag weigeren? Dat elke collega aangifte mag doen namens de organisatie? En dat er tijdens een strafproces hogere straffen worden geëist door de officier van justitie? Klik snel verder om te zien hoe het doen van aangifte in zijn werk gaat.